Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Je otec iba babysitter alebo skutočný rodič ? Týchto 8 hravých zásad vám to prezradí.

Je otec iba babysitter alebo skutočný rodič ? Týchto 8 hravých typov na budovanie efektívneho otcovstva vám to prezradí.
Foto: Shutterstock

Ako vlastne vyzerá dobrý otec? Je to ten, ktorý kŕmi svoje dieťa z umelého prsníka alebo ten, ktorý do večera otročí v práci, aby jeho potomkovi nič nechýbalo? Ktorého majú deti radšej, ktorého si viac vážia, a čo si z otcovskej lásky ponesú v spomienkach na detstvo?

Otcovia a ich deti sú špeciálnou kapitolou rodičovstva. Vzťah medzi nimi je vždy jedinečný a má neopakovateľný vplyv na úspešný vývoj dieťaťa. Avšak, ako každý, aj tento vzťah treba budovať. Ako?

 

Tak si to vyjasnime

Bez akýchkoľvek pochybností, najvhodnejší čas na budovanie úspešného otcovstva je v priebehu dňa. Väčšina detí má svoj striktný denný harmonogram. Odvíja sa od času kedy treba jesť, oddychovať, zúčastniť sa krúžkov či tráviť čas v škole. Úlohou otca je vtesnať sa do tohto harmonogramu a robiť s deťmi to, na čo matky jednoducho nemajú čas. Práve tu štartuje tá výnimočnosť, o ktorej hovoríme.

Ako efektívne nabúrať každodennú rutinu?
 

Milí otcovia:

  1. Musíte s deťmi hovoriť.
    Povedzte im príbeh alebo vtip. Počúvanie dospelých pomáha deťom učiť sa. Dokonca aj vtedy, ak nerozomejú, o čom je reč. Zblíži vás to. Momenty, keď vám deti venujú absolútnu pozornosť sú zároveň príležitosťou vliať do nich čo najviac múdrosti.
  2. Čítajte si s nimi.
    Je to najúžasnejší spôsob ako spolu tráviť čas. Okrem emociálneho hľadiska pomáha deťom zdokonaľovať reč, literárne zručnosti a rozvíja ich mozog.
  3. Vysvetľujte.
    Deti mnohým veciam nerozumejú, ale chceli by. Trpezlivo vysvetľujte fungovanie prístrojov, význam cudzích slov, objasňujte názvy neznámych predmetov. Budete ich prvá encyklopédia sveta. Ten, kto ich „to“ naučil.
  4. Buďte príkladom.
    To, ako sa vaše dieťa správa k iným,  je zrkadlom toho, ako sa správate k sebe navzájom. Dajte mu model správania, ktorý chcete aby nasledoval.
  5. Vytvárajte náročné výzvy.
    Usporiadajte hry, ktoré vaše dieťa zvládne. Také, ktoré nebudú ťažké, ale ani veľmi jednoduché. Môžete spolu napríklad stavať puzzle bez toho, aby ste mu radili, kam ktorý kúsok patrí.
  6. Ponúkajte možnosť voľby.
    Namiesto inštrukcie typu:“ Obleč si tričko“ môžete použiť vetu:“Ktoré tričko si oblečieš? Zelené alebo to s dinosaurom?“ Možnosť výberu je skvelá alternatíva priamemu príkazu. Navyše pomáha budovať nezávislosť a podporuje zodpovednosť. Dáva dieťaťu pocit, že má svoj život pod kontrolou.
  7. Buďte vtipný.
    Najmä ak niečo vysvetľujete, urobte to hravo. Humor a hravý prístup k životu pomáhajú deťom k zdravej psychike.
  8. Drsňácke hry.
    Toto je absolútne otcovská parketa. Hraním týchto hier otcovia pomáhajú deťom učiť sa ovládať svoj hnev a rozčúlenie, učia ich nevzdať sa a hrať fair-play.

Dobrá správa je, že na tieto aktivity nepotrebujete špeciálny výcvik. Mnohé z nich už dávno robíte. Dôležité je vedieť, že každá chvíľa s deťmi nemusí byť dokonalá, ale vždy sa to dá urobiť lepšie.

Otcovská láska a náklonnosť zvyšuje deťom sebavedomie a pomáha eliminovať ich sociálne a emocionálne problémy.

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu