Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Chcete zdravú obuv pre svoje dieťa? Nakupujte podľa týchto troch zásad!

Ako vybrať správnu obuv pre dieťa? Na tieto 3 veci nesmiete zabudnúť!
Foto: Shutterstock

To, že niektoré detské topánky sú lepšie ako iné, nemusíte zistiť až pri treťom potomkovi. Výber topánok môže byť dokonalý hneď od začiatku, pokiaľ zvládnete tieto 3 jednoduché inštrukcie.
 

Veľkosť, tvar, materiál... a, samozrejme, cena! Tá je rovnako dôležitá, možno dokonca rozhodujúca. Stále však platí, že v každej cenovej kategórii je potrebné vybrať to najlepšie v rámci veľkosti, tvaru a materiálu.
Ako na to?

Správna veľkosť

Pravidlom číslo jeden pri meraní veľkosti je pridať k dĺžke nožičky tzv. „nadmerok“. Je to zhruba 1cm dĺžky navyše. Jeho reálna dĺžka závisí na tom, aký druh obuvi chcete kúpiť. Zimnú, prechodnú, papučky či sandále na leto... S týmto vám pomôže nasledujúca tabuľka.

Tabuľka veľkostí

Ak teda nakupujte cez internet, postavte dieťa celou plochou nohy na papier v takej ponožke, akú mu budete do obuvi bežne obliekať. Pero priložte kolmo na papier a obkreslite nôžku dookola. Zmerajte najdlhšiu časť „makety“ a pripočítajte potrebný nadmerok.

Veľkosť chodidla

Ak ste sa s ratolesťou vybrali do kamennej predajne, našuchnite topánku na nôžku, posuňte drobcovi nôžku úplne dopredu topánky tak, aby nemal ohnuté pršteky a pokúste sa mu za pätu vsunúť svoj prst. Ten vyváži dĺžku nadmerku. Ak máte pocit, že dieťa krúti pršteky a takto sa vám to zmerať nepodarí, môžete porovnať vložky súčasnej a kupovanej obuvi.

I keď by sa mohlo zdať, že kúpiť o čosi väčšie topánky bude finančne výhodnejšie a deťom dlhšie poslúžia, opak je pravdou. Priveľké topánky môžu spôsobiť deformity chodidla a problémy pri chôdzi. Veľká topánka dieťaťu zneistí chôdzu a začne zakopávať alebo vyvažovať rovnováhu na úkor iných častí tela.

Správny tvar

Správny tvar detskej obuvi je v súčasnosti pomerne kontroverznou témou. Proti sebe stoja dva veľmi silné tábory „konzervatívcov“ a „barefootistov“. Kým tí prví uprednostňujú pevnú členkovú obuv, ktorá dieťaťu nohu pri chôdzi fixuje, druhý tábor je za tzv. chodenie „naboso“. V tomto prípade deti  nosia topánky, ktoré sa čo najviac prispôsobujú chodidlu a  tak prežívajú výraznejší kontakt s povrchom.  Noha je omnoho voľnejšia. Či už sa prikláňate na jednu či na druhú stranu, niekoľko zásadných krokov pri výbere tvaru topánky je spoločných.

  • Guľatá špička

Detská noha potrebuje dostatok miesta pre prsty. Ak je topánka v prednej časti rovná až úzka, prsty sa tlačia k sebe a deformácia nohy je na spadnutie. Pri výbere teda uprednostnite oblý tvar špičky.

  • Dostatočná šírka

Správna šírka úzko súvisí so správnou špičkou. Pokiaľ je topánka dostatočne široká v mieste prstových kĺbov, je všetko v poriadku. V úzkej topánke sa dieťaťu obmedzuje krvný obeh a v príliš širokejsa noha kĺže. Dieťa si poškodzuje prsty prílišným tlakom na topánku. Absolútne „nie“ povedzte všetkým slávnostným a príležitostným špicatým topánkam na opätku. Vďaka súčasnému širokému výberu nie ste na také niečo vôbec odkázaní. Správna obuv sa dá vybrať aj v prípade špeciálnych požiadaviek.

Tvar topánky

  • Vysoká ohybnosť podrážky

Detská topánka musí byť ohybná a to najmä v oblasti prstových kĺbov, teda v mieste, ktoré je z hľadiska chôdze najnamáhanejšie. Tvrdá podrážka zvyšuje únavu, dieťa sa pri chôdzi cíti nepohodlne a nemá dostatočný kontakt s povrchom. Ten je potrebný na správne vyhodnocovanie nerovností terénu. Odborníci prirovnávajú tvrdé a príliš fixované topánky ku chôdzi v lyžiarkach. Myslím, že je to dostatočný argument.

 

Správny materiál

Úrad verejného zdravotníctva SR vydal pred začiatkom školského roka odporúčania pre rodičov školopovinných detí. Doc. MUDr. Jana Hamade, PhD. Sa pri tejto príležitosti vyjadrila k téme nevhodných materiálov pre detskú obuv: „Nevhodnými materiálmi sú rôzne plasty, poroméry a koženky, pretože sú tvrdé, nepriedušné,  ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a pre malú schopnosť odvádzať vlhkosť z povrchu kože môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení.“

Aký materiál teda zvoliť?

  • Zvršok

Ideálnym materiálom na detskú topánku je ten 100% prírodný. Kožené topánky možno majú vyššiu obstarávaciu cenu, ich životnosť je však podstatne dlhšia, dieťa sa v nich cíti komfortne, noha sa toľko nepotí, nepúšťajú toxickú farbu a pod. Veľká časť detskej obuvi v našich obchodoch sa tiež predáva v určitej kombinácii kože a iných materiálov, ako napr. textilu a gumy.

  • Stielka

Správna stielka dobre absorbuje vlhkosť, tlmí nárazy pri chôdzi a umožňuje bezpečný vývin klenby nožičky. Informujte sa o použitej stielke u svojho predajcu, resp. o jej výmene v prípade, že nie je vhodná.

  • Ľahkosť

Podošva zo 100% prírodnej gumy zaručuje flexibilitu, dlhú životnosť, je protišmyková a ľahká. Spolu s kvalitným prevedením šitia topánky a použitým materiálom zvršku a podšívky prispieva k nízkej hmotnosti topánky.

  • A čo TEXová úprava obuvi?

Na trhu nájdete veľké množstvo tzv. TEX membrán. Topánke zaručujú vodoodolnosť a priedušnosť, čo je najmä v zime neoceniteľnou výhodou. Označenie TEX membrány je uvedené vždy priamo na výrobku. O kvalite tejto membrány sa však zväčša presvedčíte až na vlastnej koži. Preto je vhodné predajcovi pred kúpou položiť otázku o prípadnej reklamácii, ak membrána nesplní svoju úlohu.

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu