Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Ako správne motivovať prieberčivé dieťa?

Ako správne motivovať prieberčivé dieťa?
Foto: Shutterstock

Stravovacie návyky detí sú častou témou na rozhovor. Ovplyvňuje to najmä fakt, že drvivá väčšina detí dokáže rodičov pri jedle riadne potrápiť. Raz jedia, inokedy nie. Niekedy zjedia všetko „aj s tanierom“ a na druhý deň to odrazu „neľúbia“. Hoci je starostlivosť o vyberavé dieťa  náročnejšia, toto správanie je úplne normálne a bežné. Mnohokrát totiž vôbec nesúvisí s jedlom, ale s dokazovaním si vlastnej nezávislosti.

V ťažkom boji s detskou prieberčivosťou vám môže pomôcť niekoľko nasledujúcich faktov a odporúčaní.

O prieberčivosti a prieberčivých jedákoch

Pre deti  je úplne normálne, že si vyberajú čo zjedia, kedy to zjedia a či vôbec.
Zväčša to znamená, že sa im nepáči farba, tvar alebo textúra ponúkaných potravín. Je tiež normálne, že to, čo im chutilo včera, im dnes nechutí  a niekedy jedia viac, inokedy menej. Deje sa to z dôvodu, že prieberčivosť v jedle je súčasťou ich prirodzeného vývoja. Je to spôsob, ako spoznávajú svoj životný priestor a utvrdzujú si svoju nezávislosť. Ich apetít zároveň ovplyvňuje aj ako veľmi boli pred jedlom aktívni, alebo v akom štádiu svojho rastu sa nachádzajú.

Dobrá správa je, že deti z prieberčivosti vyrastú. Jedného dňa zjedia všetko a ešte budú pýtať „dupľu“.

Ako zaobchádzať s prieberčivým jedákom

Ochota vášho dieťaťa skúšať nové potraviny vo veľkej miere závisí na jeho bezprostrednom okolí. Príjemná atmosféra pri stole preto dokáže hotové zázraky.

Zopár nápadov ako na to:

  • Urobte z jedenia veselú, spoločenskú udalosť. Skúste si nevšímať porozlievané nápoje a jedlo na podlahe. Namiesto toho pochváľte svoje dieťa za snahu vyskúšať nové jedlo.
  • Buďte realisti – naznačte dieťaťu, že by bolo dobré, keby všetko zjedlo, ale buďte radi aj za pár kúskov, ktoré dá do úst.
  • Ak je dieťa skutočne prieberčivé, ignorujte to v takej miere, ako len dokážete. Ak tomu budete venovať prílišnú pozornosť, môžete dieťa povzbudiť k tomu, aby si nevhodné správanie ešte viac osvojilo.
  • Urobte jedlo zábavnejším – môžete vyrezať z chleba rôzne tvary, alebo nechať dieťa, aby vám pri príprave jedla pomohlo. Prípadne zavolajte na obed jeho kamaráta.
  • Vypnite televízor, odložte tablet aj mobil. Čas strávený pri stole má byť chvíľa pre rodinu, príležitosť byť spolu a porozprávať sa.
  • Deti sa zvyknú pri stole všeličím rozptyľovať. Myslia na to, akú zábavku nechali rozrobenú, aká rozprávka beží v televízii. Skúste čas na jedlo naplánovať tak, aby si k jedlu sadali pokojné. Niekedy stačí malý rituál, napríklad umývanie rúk. Dieťa si umyje ruky a vie, že je čas sadnúť si k stolu.
  • Mnohokrát pomôže, ak dieťa sedáva s rodinou pri stole aj keď práve neje. Napríklad, keď sa otec vráti z práce. On sa navečeria a zatiaľ sa môžete všetci spolu porozprávať. Stačí 15 minút denne.
  • Ponúkajte dieťaťu rôznorodé potraviny a rovnako sa stravujte aj vy – ukážte svojmu dieťaťu, že tiež skúšate nové a zdravé jedlá a chutia vám. Spoločné stravovanie v rodine, povzbudzujúce prostredie a pozitívny prístup k zdravým potravinám je najlepší štart pre správnu výživu detí.

Dajte vášmu prieberčivému jedákovi šancu vybrať si

Je to ideálna príležitosť, ako podporiť jeho túžbu po nezávislosti.
Ak dáte dieťaťu privilégium čiastočne rozhodovať o jedle, ktoré bude jesť, bude mať pocit, že má situáciu pod kontrolou. Je pravdepodobnejšie, že mu bude viac chutiť, keď si jedlo vyberie sám. Určite sa nestane nič strašné, ak mu odrežete kôrku z chleba, ak je to to, čo ho na jedle irituje.
Môžete tiež nechať vaše dieťa vybrať si jedlo aj mimo hlavných chodov. Samozrejme, vrámci dohodnutých limitov. Napríklad namiesto otázky: „Načo otváraš tú chladničku?“, skúste vetu: „Dal by si si ešte niečo?“.
Ďalším skvelým tipom je nechať dieťa podieľať sa na príprave jedla, ktoré bude jesť. Určite mu bude chutiť viac, ak pomôže s prípravou.

Ako predstaviť nové jedlo prieberčivému jedákovi

Ak máte doma stravníka, ktorý naozaj nerád skúša nové jedlá, tu je pár tipov, ako ho „zlomiť“:

  • Pridajte nenápadne malú časť novej potraviny k jedlu, ktoré má vaše dieťa rado. Napríklad kúsok brokolice k zemiakovej kaši.
  • Urobte jedlo atraktívnejším. Ponúknite dieťaťu zmes rôznych farieb, tvarov a veľkostí a nechajte ho vybrať si, čo zje.
  • Pravidelne ponúkajte dieťaťu aj jedlo, ktoré odmieta. Keď si ho nájde na tanieri 10 alebo 15 krát, určite ho raz vezme do úst.
  • Doprajte dieťaťu príležitosť jesť s ostatnými deťmi. Je pravdepodobné, že ochutná aj neobľúbené jedlo, ak uvidí, že sa ním kŕmi jeho najlepší kamarát.
  • Servírujte dieťaťu rovnaké jedlo ako zvyšku rodiny, ale porciu prispôsobte jeho možnostiam. Povzbuďte ho do jedla so slovami: “Skús to, je to ozaj veľmi chutné“. Ak napriek tomu nezačne jesť, skúste povedať len: “V poriadku, vyskúšaš to neskôr, keď budeš hladný“. Určite neponúkajte alternatívy.
  • Povzbuďte svoje dieťa, nech novú potravinu ovonia, dotkne sa jej, alebo len olíže a pochváľte ho, ak to naozaj skúsi. Potom ho vyzvite, aby si odhryzlo aspoň kúsoček a znovu ho za jeho odvahu pochváľte.
  • Ponúknite dieťaťu potraviny z celej základnej škály, teda mlieko, mäso, strukoviny, ovocie a zeleninu. Ak nemá rado jogurt, nevadí. Možno si dá syr.

Vyhnite sa nezdravým jedlám

  • Nikdy nenahrádzajte nezjedené jedlo sladkosťami, alebo jedlom, ktoré má dieťa najradšej – takto by jeho strava bola absolútne nevyvážená a spolu s prieberčivosťou mu skôr uškodia.
  • Maškrtami a inými slanými či sladkými snackmi dávame dieťaťu príležitosť zvyknúť si na lákavejšie chute.
  • Nesľubujte úplatky. Ak po každom kúsku mrkvy vezme za odmenu do úst čokoládu, stane sa pre neho sladkosť prvoradá a z mrkvy bude iba „dezert“.

Fakty o prieberčivosti v jedle

Pomôžu vám pochopiť, prečo deti niekedy odmietajú jesť.

  • Detský apetít je závislý na vývojových cykloch dieťaťa. Vo veku 1-6 rokov je normálne, že jeden deň zje dieťa všetko a na ďalší deň nič.
  • Ako deti rastú, menia sa aj ich chute.
  • Niekedy deti nechcú jesť len preto, lebo čakajú, čo urobíte. Ak jedlo odmietajú, nemusí to hneď znamenať že im nechutí – koniec koncov – veď to ani neochutnali. Chcú vám predviesť, aké sú nezávislé. Buďte pokojní, keď sa to stane. Deti na rodičoch testujú hranice prijateľného správania. V prípade toho, či budú jesť a čo budú jesť, vedia byť veľmi tvrdohlavé. Je to súčasť ich sociálneho, intelektuálneho a emocionálneho správania.
  • Život je niekedy pre deti taký vzrušujúci a ony sú také zaneprázdnené jeho objavovaním, že na jedlo jednoducho nemajú čas.

Ak je vaše dieťa zdravé, má dosť energie na hru, učenie a objavovanie, pravdepodobne sa stravuje dostatočne. V prípade, že máte napriek tomu pochybnosti o jeho výžive, navštívte lekára alebo sa poraďte s akreditovaným výživovým poradcom.

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu