Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Ako deti naučiť zaviazať si šnúrky

Ako deti naučiť zaviazať si šnúrky
Foto: Shutterstock

Presný vek, kedy by dieťa malo zvládnuť zaväzovanie šnúrok, nie je stanovený. Rovnako ako mnoho iných zručností, aj táto závisí na povahe a šikovnosti vašej ratolesti. Niektoré dieťa si zvládne zaviazať šnúrky skôr, iné neskôr.
Aj keď veľa druhov detskej obuvi dnes používa suchý zips, viazanie šnúrok je zručnosť, ktorá by nemala ostať cudzia žiadnemu dieťaťu. Dospelý človek zaväzovanie topánok vôbec nerieši - jednoducho si ich zaviaže a ide. Pre deti je to však veľká záhada. Výzva. Ďalší míľnik.

Správny čas

Sledujte pripravenosť vášho dieťaťa. V čase, keď si dokáže zapnúť gombíky na košeli, zväčša medzi 4. - 5. rokom, môžete pristúpiť k prvým pokusom o samostatné zaviazanie šnúrok. Niektoré deti sú zručnejšie a princíp viazania pochopia rýchlo, iné s tým majú veľký problém. Ak sa dieťaťu hneď nedarí, celú záležitosť na nejakú dobu odložte a vráťte sa k nej neskôr. A nevadí ani keď sa tí najpomalší naučia zašnurovať si topánky až pred nástupom do základnej školy.

Ako začať

Najskôr s potomkom o zaväzovaní šnúrok hovorte. Vysvetlite mu, prečo je dôležité, aby sa to naučil. Potom zvoľte vhodný okamih a začnite trénovať. Rozmyslite si, akým spôsobom bude výučba prebiehať - na čom budete šnúrky zaväzovať, či budete mať dieťa oproti sebe, vedľa seba, na kolenách a podobne. Samozrejme, počas výučby môžete postup a spôsob zmeniť. Dôležité je, aby vám obom vyhovoval a aby dieťa pochopilo, čo má robiť. V jednotlivých krokoch predveďte celý postup, od navliekania šnúrok do topánok až po zaviazanie uzla. Posaďte si dieťa pred seba a zaväzujte šnúrky spolu s ním - najskôr mu celý postup ukážte, potom mu môžete viesť ruky a nakoniec to môže skúsiť samo.
Tenké, klzké alebo syntetické šnúrky nahraďte za mäkké a široké z prírodných vlákien. Pomáhajú väčšiemu treniu v očkách topánok, poskytujú lepšiu priľnavosť a štartovací uzol bude pevnejší. Pre deti je to veľmi dôležitý fakt, nakoľko ešte nemajú také šikovné pršteky ako dospelí. Dobrou technikou je zviazať spolu 2 farebne rozdielne šnúrky. Dieťa môže jednoduchšie sledovať vaše pokyny. V prípade potreby skúste použiť fixku a zvýrazniť na šnúrkach body, kde a ako si má šnúrku uchytiť pri vytváraní slučky. 
Pre nováčika je často jednoduchšie učiť sa na väčšej a neobutej topánke. S väčšou topánkou a dlhšou šnúrkou dokáže lepšie manipulovať. Môžete tiež kúpiť drevené či iné pomôcky, ktoré sú určené priamo na nácvik zaväzovania šnúrok a navyše zlepšujú manuálnu zručnosť.
Bez ohľadu na to,  akú metódu zvolíte, dôležité je, aby sa dieťa cítilo dobre a nebolo v strese.

Tipy ako na to

Králičie uši - "Urobíme zajačikovi ušká, potom zajačik obíde strom, šup do nory a utiahnuť!":

  • urobíme uzlík,
  • z každej šnúrky vytvoríme slučku,
  • očká prekrížime práve v mieste, kde ich držíme,
  • očko na pravej strane (tzn. z ľavej šnúrky) vsunieme do vzniknutého okienka pod prekrížením,
  • vezmeme vrcholy oboch očiek a utiahneme.

„Okolo základu“:

  • urobíme uzlík,
  • urobíme jednu mašličku na pravej šnúrke a druhou, teda ľavou šnúrkou, mašličku omotáme,
  • ukazovákom pravej ruky prestrčíme omotávanú šnúrku očkom smerom za palcom pravej ruky,
  • chytíme za vzniknuté vrcholy mašličiek a utiahneme.

Rýchloviazanka:

  • urobíme uzlík,
  • z každej šnúrky vytvoríme slučku,
  • slučky navzájom zaviažeme na uzlík,
  • zatiahneme.

... a môžeme si pri tom aj zarecitovať:

Jedna slučka, druhá slučka,
k tomu ešte malá kľučka,
utiahni to trošičku,
​nech máš peknú mašličku.

Tréning a motivácia

Nevyvíjajte na dieťa nátlak, ak je pre neho viazanie šnúrok priťažké. Na nejaký čas na celú vec zabudnite a odložte ju na neskôr. Dôležitejšie je, aby sa dieťa chcelo učiť samo a bavilo ho to. Ak nespolupracuje, nemá zmysel pokračovať. Ak by dieťa malo problémy so základnými motorickými zručnosťami, je dobré obrátiť sa na pediatra.
Opakovanie je matka múdrosti, preto dieťa veďte k pravidelnému tréningu. Viazanie šnúrok je ako jazda na bicykli. Kto sa ju raz naučí, nikdy ju nezabudne.
Motivujte svojho potomka pochvalami a oceneniami. Najlepšie je učiť sa hrou, a preto, keď už dieťa chápe princíp, vezmite si druhú topánku a urobte preteky. Nechajte dieťa vyhrať a jednoducho iba trénujte.
Počítajte s tým, že výučba ľavákov bude prebiehať odlišne a zaberie viac času - chce to trpezlivosť.

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu