Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Vaše dieťa nechce športovať ? Nájdite mu fyzickú aktivitu, ktorá ho bude baviť!

Vaše dieťa nechce športovať ? Nájdite mu fyzickú aktivitu, ktorá ho bude baviť!
Foto: Shutterstock

Neexistuje nič rozkošnejšie ako banda malých škôlkarov hrajúcich sa na ihrisku futbal. Ale je to naozaj ideálna športová aktivita pre vaše dieťa? Zdá sa, že nie.

Ktorý šport je ideálny pre malé deti?

Tímové športy ponúkajú predškolákom príležitosť na spoločné stretnutia a možnosť zdokonaliť sa v hre. Niektoré, hoci jednoduché pravidlá však môžu byť pre nich príliš komplikované. Ak ste niekedy postrehli, že vaše dieťa sa počas hry pridalo na stranu súpera, nečudujte sa mu.
Priemerný predškolák často nezvláda hod do diaľky, beh na čas, či opakujúce sa zostavy. Môže to byť pre neho dokonca frustrujúce a neraz to končí i averziou voči športu v budúcnosti. Ak sa rozhodnete prihlásiť svoje dieťa na tímový šport, vyberte taký klub, ktorý sa zameriava na úplné základy hry. Je potrebné zohľadniť aj postoj trénera a spôsob, akým sa k tomuto klubu stavajú rodičia ostatných detí. Tímová aktivita má byť predovšetkým zábavná, nie deprimujúca. Ak sa vaše dieťa nezabáva, alebo je smutné, opýtajte sa ho prečo. Pokúste sa problém vyriešiť, alebo nájdite inú aktivitu.
Ak ste svoju ratolesť zatiaľ neupísali žiadnemu tímovému športu, nemusíte sa obávať. Mýty o tom, že dieťa potrebuje tvrdý začiatok, aby sa v budúcnosti dokázalo presadiť, sú zavádzajúce. Deti potrebujú v prvom rade získať k športu kladný vzťah. Ak sa aktívne zapájajú a baví ich to, dokážu sa do športu vrhnúť i keď budú staršie.

Udržiavanie pravidelnej fyzickej aktivity

Akú fyzickú aktivitu treba zahrnúť do programu vášho dieťaťa, ak mu športy naozaj nesedia? Mali by to byť aktivity, ktoré sú zábavné i náročné, samozrejme v rámci jeho možností. Do rozvrhu môžete pridať plávanie, turistiku, tanec, či  jazdu na bicykli. Všetky tieto činnosti pomáhajú rozvíjať zručnosti a koordináciu. Pre predškolákov je dôležité aby sa zapojili do aktivít, ktoré rozvíjajú široké spektrum pohybových zručností. Deti sa pred nástupom do školy musia naučiť skákať, preskakovať prekážky, udržať rovnováhu na jednej nohe na niekoľko sekúnd, chytiť loptičku, urobiť kotrmelec, ale i mnohé iné.

Americká Národná asociácia športu a telesnej výchovy (NASPE) odporúča, aby predškoláci každý deň:

  • absolvovali aspoň 60 minút štruktúrovanej fyzickej aktivity (aktivita vedená dospelými)
  • absolvovali najmenej 60 minút neštruktúrovanej fyzickej aktivity (voľná hra)
  • nesedeli pasívne viac ako 1 hodinu vkuse (pokiaľ nespia)

Aktivita vedená dospelými znamená, že sa môžete zapojiť do hry spolu s dieťaťom. Deti milujú spoločné hry s rodičmi. Ak tak urobíte, znamená to, že byť aktívny je súčasťou bežnej rutiny vo vašej rodine. A práve to je pre dieťa najväčšia motivácia - keď vidí, že hýbať sa je úplne normálne. Behanie, hranie a precvičovanie základných zručností, akými sú hádzanie, chytanie, či kopanie do lopty – to všetko môže byť zábava pre celú rodinu.

Deti, ktoré majú pravidelný pohyb, zostávajú aktívnymi počas celého života. A zostať fit zvyšuje sebavedomie, pomáha udržiavať zdravú hmotnosť, znižuje riziko vážnych ochorení a zlepšuje kvalitu života vôbec.

 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu