Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Je moje dieťa tučné? Overte si to pomocou BMI kalkulačky! Ide predsa o zdravie!

Vznik detskej obezity a výpočet BMI
Foto: Shutterstock

Nie je žiadnym tajomstvom, že s rastúcim množstvom moderných technológií rastie u detí riziko obezity. Nejde pritom len o estetický problém, práve naopak. Tento zdravie ohrozujúci fenomén sa zúrivo rozširuje najmä v civilizovaných krajinách a stáva sa rizikovým faktorom mnohých ochorení.

Na Slovensku v súčasnosti evidujeme zhruba 5% detí s nadváhou a asi 12% obéznych detí.

Obezita je definovaná ako nadbytok tukového tkaniva. Nerovná sa nadmernej hmotnosti. Dieťa so zvýšenou hmotnosťou nemusí byť obézne, pretože na jeho hmotnosti sa môže podieľať mohutná kostra. Detský organizmus je v oblasti rastu a vývoja veľmi individuálny, a preto je potrebné sledovať hmotnostnú krivku, ktorá by mala byť primeraná jeho rastu. Nadváhu, respektíve obezitu dieťaťa dokáže odborne diagnostikovať iba pediater. Preventívne by však rodičia mali sledovať zdravotný stav a hmotnosť svojho dieťaťa, napríklad aj prostredníctvom výpočtu BMI.

Hodnotenie obezity

Nadmerná hmotnosť a obezita sa hodnotí pomocou rastového indexu Body Mass Index (BMI), kde BMI=hmotnosť/výška2 [kg/m2 ]. Hodnota BMI nad 25 znamená u dospelých nadmernú hmotnosť, BMI nad 30 predstavuje obezitu. Na deti sa však vzťahujú iné kritériá, pri ktorých treba zohľadniť vek a pohlavie dieťaťa. Preto boli vypracované percentilové grafy pre deti od narodenia do 18 rokov, diferentne pre obe pohlavia. Nadmerná hmotnosť nastáva, ak BMI predstavuje 90-97 percentil. Ak je BMI vyšší ako 97 percentil, hovoríme o obezite.

Výpočet BMI

Zdravé dieťa v predškolskom veku priberá priemerne 2kg ročne, najmenej okolo 5. a 6. roku (1kg).

Na základe tohto kľúča môžeme pre výpočet ideálnej hmotnosti dieťaťa použiť aj nasledujúci vzorec:

2 x vek + 8,  pre 2- až 5-ročné deti

3 x vek + 8,  pre 6- až 15-ročné deti

Príčiny obezity

Rodičia čoraz častejšie ospravedlňujú silnú stavbu tela svojho dieťaťa dedičnými faktormi. Pravdou je, že genetická predispozícia nie je v tomto smere relevantne dokázaná. Vo väčšine prípadov ide o nesprávny spôsob stravovania a pohybový režim v rodine. Ak je jeden z rodičov obézny, je až 50% pravdepodobnosť, že aj deti budú obézne. Ak sú obézni obaja rodičia, toto riziko sa zvýši až na 90%! Telesnú kondíciu detí tak v najväčšej miere ovplyvňuje životný štýl rodiny a zrýchľujúci sa rast moderných technológií, ktorý prispieva k sedavému spôsobu života.

Následky

Obezita so sebou nesie dlhodobé riziká v podobe chorôb, ktoré sa môžu prejaviť až v dospelom veku. Najčastejšie hovoríme o cukrovke, vysokom krvnom tlaku, o ochoreniach srdca a ciev, ale aj o ochorení obličiek. V neposlednom rade vysoká hmotnosť negatívne vplýva na pohybový aparát dieťaťa a spôsobuje deformácie kostry, ploché nohy, chybné držanie tela a je záťažou pre kĺby. Obézne deti sú často nižšie ako ich rovesníci, nie sú rovnako telesne zdatné, nestačia ostatným deťom pri hre a stávajú sa terčom posmechu.

Liečba a prevencia

  • Zvýšenie pohybovej aktivity na minimálne dve hodiny denne. Každodenný pobyt na čerstvom vzduchu by mal byť pre dieťa samozrejmosťou. Futbalový tréning jedenkrát za týždeň určite nestačí.
  • Správne stravovanie a pitný režim.
  • Sledovanie hmotnosti dieťaťa už od útleho veku. Mať doma tučnučké batoľa je možno rozkošné, ale určite to nie je zdravé.
  • Obmedzenie sedavých aktivít na minimum.
  • Rodič by mal byť v správnej životospráve príkladom pre svoje dieťa.

BMI kalkulačka

Výsledok
 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu