Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Domáci špaldový chlieb

Domáci špaldový chlieb

Bez hodnotení
Domáci špaldový chlieb
90 minút

Domáci celozrnný chlieb je zdravou voľbou v porovnaní s bežne dostupným “bielym” chlebom. Ak patríte k tým, ktorí so zdravou stravou len začínajú, vyskúšajte náš recept na špaldový chlieb s jemne orieškovou chuťou. 

Suroviny: 
  • 500 g špaldovej celozrnnej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 ČL hnedého cukru
  • 300 ml teplej vody
  • 6 PL pomletých ľanových semienok
  • 3 PL konopných alebo slnečnicových semienok
  • 3 PL tekvicových semienok
  • 1 PL olivového oleja
Postup práce: 
Do mixéra vložíme špaldovú múku, sušené droždie, soľ, cukor, ľanové, slnečnicové a tekvicové semienka, necháme miesiť. Postupne pridávame vodu. Ak je cesto lepkavé, pridáme olej a miesime dovtedy, kým sa neodlepuje od okrajov mixéra. Cesto uložíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 1 hodinu (cesto zdvojnásobí svoj objem). Následne ho na pomúčenej doske ručne vymiesime (cca 5 minút). Vhodnú nádobu vystelieme papierom na pečenie, cesto prikryjeme utierkou a necháme ho odpočívať na teplom mieste cca 15 minút. Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 ºC cca 45 – 60 minút.
StiahnuťVytlačiť

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu