Domáci špaldový chlieb
hustavova.andre...
90 minút
Domáci celozrnný chlieb je zdravou voľbou v porovnaní s bežne dostupným “bielym” chlebom. Ak patríte k tým, ktorí so zdravou stravou len začínajú, vyskúšajte náš recept na špaldový chlieb s jemne orieškovou chuťou.
Suroviny:
- 500 g špaldovej celozrnnej múky
- 2 ČL soli
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 ČL hnedého cukru
- 300 ml teplej vody
- 6 PL pomletých ľanových semienok
- 3 PL konopných alebo slnečnicových semienok
- 3 PL tekvicových semienok
- 1 PL olivového oleja
Postup práce:
Do mixéra vložíme špaldovú múku, sušené droždie, soľ, cukor, ľanové, slnečnicové a tekvicové semienka, necháme miesiť.
Postupne pridávame vodu. Ak je cesto lepkavé, pridáme olej a miesime dovtedy, kým sa neodlepuje od okrajov mixéra.
Cesto uložíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 1 hodinu (cesto zdvojnásobí svoj objem).
Následne ho na pomúčenej doske ručne vymiesime (cca 5 minút).
Vhodnú nádobu vystelieme papierom na pečenie, cesto prikryjeme utierkou a necháme ho odpočívať na teplom mieste cca 15 minút.
Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 ºC cca 45 – 60 minút.