Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Šišky pravé fašiangové

Šišky pravé fašiangové

Bez hodnotení
Šišky pravé fašiangové
60 minút

Šišky patria do slovenskej kuchyne od nepamäti . Nie sú možno úplne zdravé, ale deti ich milujú a ich chuť im bude navždy pripomínať sladké radosti detstva. Táto dobrota je tiež súčasťou našich ľudových tradícií, keďže sa v domácnostiach pravidelne pripravuje na Fašiangy. Zabudnite chvíľu na líniu a poďte do toho!

Suroviny: 
  • 500 g polohrubej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 0,3 dcl vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • 3 žĺtky
  • olej na vyprážanie
  • 2 PL rumu
  • 30 g masla
  • na hrot noža soli
  • práškový cukor a džem na ozdobenie
Postup práce: 
Najskôr si pripravíme kvások. Do hrnčeka vsypeme droždie, trochu mlieka, múky a cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 15 minút.
Vo väčšej mise vymiešame maslo s práškovým cukrom a so žĺtkami. Pridáme vykysnutý kvások, vlažné mlieko, múku, soľ a rum. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút.
Vykysnuté cesto by malo minimálne zdvojnásobiť svoj objem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. Pohárom s priemerom asi 5-7 cm povykrajujeme kolieska a necháme ich na doske ešte chvíľu podkysnúť. Šišky vyprážame v horúcom oleji. Do každého kolieska urobíme prstom jamku a hodíme ho do oleja jamkou nadol.
Vyprážanie ide pomerne rýchlo, preto treba šišky v oleji sledovať a včas obracať.
Hotové šišky kladieme na servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku. Do jamky vložíme lyžičku džemu a výdatne pocukrujeme.
StiahnuťVytlačiť

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu