Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať tuOK

Špenátové guľky s ovčím syrom

Bez hodnotení
Špenátové guľky s ovčím syrom

Napriek celosvetovo známej rozprávke o Pepkovi námorníkovi, špenát bohužiaľ nepatrí k najobľúbenejším potravinám, najmä u našich detí. V Amerike síce zaznamenali po jeho odvysielaní výrazne vyššiu spotrebu špenátu, u nás ale musíme deti nalákať na špenát inak. Tento recept ponúka špenát atraktívne schovaný v mäkkých a chutných guľôčkach. Praktickou výhodou tohto receptu je, že guľky sú rýchlo hotové a jedlo nezaberie veľa času.

Tento recept je okrem iného poriadna vápniková bomba. Nachádzajú sa tu hneď tri potraviny s vysokým obsahom vápnika: špenát, syr a sezamové semienko. Celkom chutná prevencia osteoporózy. Recept je variabilný, dá sa jednoducho upraviť aj pri alergii na kravské mlieko. Tak poďme na to!

Suroviny: 
  • 1 balenie mrazeného špenátu (celé listy)
  • 1 šálka celozrnnej strúhanky (môžete si urobiť vlastnú z celozrnného pečiva)
  • 1/2 hrnčeka jemne nasekanej bielej alebo červenej cibule
  • 1/2 šálky slaného ovčieho syra rozdrobeného alebo nastrúhaného (ak ste alergickí na mlieko, použite údené tofu)
  • 1 ČL jemne nasekaného čerstvého tymianu
  • 1/2 ČL jemnej morskej soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 vajcia
  • olivový alebo kokosový olej
  • 1 šálka sezamového semienka
  • 1/2 šálky horčice s medom
Postup práce: 
Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske pomocou rúk premiešame špenát s celozrnnou strúhankou, cibuľu, ovčí syr, tymian, soľ, korenie a vajcia. Do polievkového taniera nasypeme sezamové semienka a pripravíme na obaľovanie. Zo špenátovej zmesi tvarujeme guľky s priemerom asi 3,5 cm a každú obalíme sezamovými semienkami. Potom guľky ukladáme na pripravený papier na pečenie. Následne na ne nanesieme tenkú vrstvu olivového či kokosového oleja – ideálne rozprašovačom (sprejom) na olej. Ak nemáme rozprašovač k dispozícii, môžeme ich vyváľať v tenkej vrstve oleja. Guľky vložíme do rúry a pečieme, kým nezískajú zlatú farbu a sú chrumkavé. Malo by to trvať 20 až 25 minút. Podávame teplé a namáčame do medovej horčice, ktorá sa dá zakúpiť ako hotový produkt. Ak hotový produkt nezoženiete, medovú horčicu si vyrobíte úplne jednoducho: zmiešate med a horčicu 1:2 (1:3).
StiahnuťVytlačiť
 

Upozornenie: Obsah stránky nenahrádza odbornú konzultáciu

Zavrieť reklamu